head-top-bg

tala fou

O le Triple superphosphate (TSP) o se tasi o faʻalaʻau maualuga o le P fertilizers na faʻatele ona faʻaaogaina i le seneturi lona 20. Faʻatekonolosi, e lauiloa o le calcium dihydrogen phosphate ma le monocalcium phosphate, [Ca (H2PO4) 2 .H2O]. O se lelei P punaoa, ae o lona faʻaaogaina ua pa'ū talu ai isi P fetalaisa ua avea sili lauiloa.

Gaosiga
O le manatu o le TSP gaosiga e faigofie lava. E le masani ona gaosia le TSP e ala ile tali atu i le papa lelei o le phosphate papa ma le suavaia o le phosphoric acid i totonu ole ituaiga palu. Granular TSP ua faia faʻapena, ae o le iʻuga slurry e sulu o se ufiufi luga o tamaʻi fasimea e fausia granules o le manaʻomia tele. O le oloa mai uma metotia gaosiga ua faʻatagaina e faʻamalolo mo ni nai vaiaso ona o le vailaʻau faʻasolosolo e faifai malie ona maeʻa. O le kemisi ma le faʻagasologa o le tali atu o le a eseese lava faʻalagolago i meatotino a le phosphate papa.
Triple superphosphate i le granular (faʻaali) ma le leai ni granular form.
Faʻaoga Faʻatoʻaga
TSP e tele ona agronomic lelei na avea ai o se lauiloa P punaʻoa mo tele tausaga. O loʻo iai le maualuga P mea i totonu o faʻalaʻau faʻamago e le o iai ni N. E ova i le 90% o le aofaʻi o le P i le TSP o loʻo mafai ona suavai, o lea e avanoa lelei ai mo le aveina aʻe i laau. A faʻamalepeina e le susu le granule, o le faʻasologa o le eleele faʻasolo e avea ma acid. TSP o loʻo iai foʻi ma le 15% calcium (Ca), ma maua ai se faʻaopoopoga o meaʻai i laʻau.
O le faʻaaogaina taua o le TSP o tulaga ia e palu faʻatasi ai le tele o fetilaisa mo le faʻasalalau i luga o le palapala poʻo le faʻapipiʻiina i se faʻamau faʻamau i lalo ifo o le eleele. E manaʻomia foʻi mo le faʻateleina o fualaʻau leguminous, pei o alfalfa poʻo pi, e le manaʻomia ai se faʻaopoopoga N e faʻaopopo ai le N N.

tsp
Faʻataʻitaʻiga Faʻatonutonu
O le taʻutaʻua o le TSP ua paʻu talu ai o le aofaʻi o mea aoga (N + P2O5) e maualalo ifo nai lo ammonium phosphate faʻalautele pei o monoammonium phosphate, lea i le faʻatusatusaga aofia ai 11% N ma 52% P2O5. Tau o le gaosia TSP mafai ona sili atu maualuga nai lo amonium phosphates, faia le tamaoaiga mo TSP itiiti fiafia i nisi tulaga.
Uma faʻatau fetilaisa P e tatau ona faʻatautaia e aloese mai le leiloa i luga vai tafe vai mai fanua. Ole faʻamamaina ole phosphoror mai fanua faʻatoʻaga ile vai lata ane e mafai ona fesoasoani ile faʻamalosia ole algae tupuola. O faiga talafeagai e mafai ai ona faʻaititia mea lamatia.
Le Faʻaaogaina Faʻatoʻaga
Monocalcium phosphate o se mea taua i le taoina o pauta. O le acidic monocalcium phosphate e galue ma se vaega o le alkaline e gaosia ai le karaponi taiokisene, le mea faafefeteina mo le tele o mea tao tao. O le monocalcium phosphate e masani ona faʻaopopoina i meaʻai a manu e pei o se mea taua o loʻo faʻaopopo i minerale o phosphate ma Ca.


Taimi Post: Tes-18-2020